Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biodata Amelia Henderson

Biodata Amelia Henderson
Biodata Amelia Henderson


Biodata Amelia Henderson - Amelia Thripura Henderson (lahir 20 Oktober 1995) ialah seorang pelakon wanita Malaysia, berasal dari Ampang, Selangor. Beliau memulakan kerjaya seni sebagai model iklan, seterusnya memulakan kerjaya lakonan dengan membintangi beberapa drama dan filem.


Biodata Amelia Henderson


 1. Nama Penuh: Amelia Thripura Henderson
 2. Nama Islam (Kini): Datin Putri Noor Amelia Thripura Henderson binti Abdullah
 3. Nama Panggilan: Amelia Henderson
 4. Tarikh Lahir: 20 Oktober 1995
 5. Asal: Ampang, Selangor
 6. Bangsa: Berdarah kacukan India-Sotland
 7. Agama Amelia Henderson: Islam
 8. Status: Berkahwin
 9. Ibubapa: Jaya Rudralingam (ibu) dan Graham L. Henderson (bapa)
 10. Adik-Beradik: Anak yang sulung daripada dua adik-beradik
 11. Kerjaya: Pelakon, Pengacara dan Model
 12. Filem: Barbie in A Christmas Carol, Talentime, Barbie and the Three Musketeers, Sing Along With Barbie, Seefood, War of the Worlds
 13. Drama: Keluarga Adam, Kasut Tumit Tinggi, The English Room, Keluarga Pontimau, Oh My English!: After School, B Healthy, Anak Mat Salleh Tapi Melayu (2016), Pengantin 100 Hari, Jangan Benci Cintaku (2018), DM Hati Awak
 14. Host TV: The English Room
 15. Instagram: @ameliath
 16. Twitter: @ameliath
 17. Facebook: @iameliath
 18. Website: www.ameliath.com
 19. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Amelia_Thripura_Henderson

Biodata Amelia Henderson
Biodata Amelia Henderson


Fakta Menarik Tentang Amelia Henderson

Mula menceburi bidang seni sebagai seorang model melalui iklan Mothercare sewaktu berusia setahun.

Merupakan salah seorang kanak-kanak di Malaysia yang menjadi pelakon suara untuk filem animasi popular, Barbie in a Christmas Carol.

Amat menggemari tarian balet dan pernah memenangi pertandingan Cecchetti International Summer School yang diadakan di Melbourne, Australia.

Ibu beliau adalah seorang doktor gigi yang berketurunan India dan Sri Lanka sementara bapa beliau pula merupakan seorang arkitek yang berketurunan Scotland.

Telah memeluk agama Islam dengan nama Putri Noor Amelia Thripura Henderson binti Abdullah.

Berkahwin pada 14 Ogos 2015 dengan Tunku Dato’ Harrunnarrassheed Putra, anak kepada Tunku Bendahara Kedah Almarhum Tunku Tan Sri Annuar Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Haji Sir Badlishah dan Toh Puan Noor Suzanna.


Kerjaya

Beliau mula menceburi bidang seni sebagai model melalui iklan Mothercare sewaktu berusia setahun.Selepas itu, beliau berjaya membintangi sitkom Keluarga Adam.Beliau juga pernah mementaskan persembahan muzikal teater iaitu The King and I dan Peter Pan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Di samping itu, beliau berpeluang untuk mengembangkan bakatnya ke Amerika Syarikat.Beliau merupakan salah seorang kanak-kanak di Malaysia yang menjadi pelakon suara untuk filem animasi popular iaitu Barbie in a Christmas Carol.Beliau bernasib baik kerana ditawarkan untuk menjadi suara latar di dalam filem animasi ini. 

Beliau akhirnya bersetuju untuk merakamkan suara di dalam filem animasi ini kerana beliau amat fasih berbahasa Inggeris dengan menggunakan slanga British dan Amerika. Tambahan pula, beliau diberikan tempat untuk berlakon di dalam filem tempatan iaitu Talentime hasil arahan Yasmin Ahmad. Beberapa tahun selepas itu, beliau ditawarkan untuk menjadi hos rancangan The English Room iaitu rancangan bagi mempertingkatkan penggunaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar.

Beliau amat menggemari tarian balet dan pernah memenangi Kategori 3 dalam program Cecchetti International Summer School yang diadakan di Melbourne, Australia.


Kehidupan peribadi


Ibu beliau ialah seorang doktor gigi yang berketurunan India dan Sri Lanka bernama Jaya Rudralingam. Selain itu, bapa beliau adalah seorang arkitek yang berketurunan Scotland bernama Graham Henderson. Beliau mempunyai dua adik-beradik dan merupakan anak yang sulung. Adiknya pula bernama Alexander Rudrakeith Henderson.

Ameliia yang kini memeluk Islam dengan nama barunya Datin Putri Noor Amelia Thripura Henderson binti Abdullah sah bergelar isteri kepada Tunku Dato' Harrunnarrassheed Putra, anak kepada Tunku Bendahara Kedah Almarhum Tunku Tan Sri Annuar Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Haji Sir Badlishah dan Toh Puan Noor Suzanna pada 14 Ogos 2015, yang bertempat di Carcosa Seri Negara.

amelia henderson agama, biodata amelia henderson, amelia henderson biodata, agama amelia henderson, amelia henderson islam, biodata amelia henderson agama, amelia henderson religion, amelia henderson, amelia thripura henderson, adik amelia henderson, is amelia henderson muslim, amelia henderson education, adik beradik amelia henderson, amelia thripura henderson agama, amelia thripura henderson jaya rudralingam, amelia henderson age, amelia thripura henderson graham l.henderson, biodata amelia anderson, filem dan rancangan tv amelia thripura henderson, alexander rudrakeith henderson agama


 • amelia anderson biodata
 • family amelia henderson
 • amilia henderson
 • amelia anderson bangsa
 • drama lakonan amelia henderson
 • pelakon amelia henderson
 • graham l henderson
 • biodata amelia henderson 2022
 • drama amelia henderson
 • amelia thripura henderson alexander rudrakeith henderson


one two three fouamelia henderson agama biodata amelia islam religion thripura adik is muslim education beradik jaya rudralingam age graham l.henderson anderson filem dan rancangan tv alexander rudrakeith family amilia bangsa drama lakonan pelakon l 2022 hendersonr four five six